Het motiveren van leerlingen voor techniek en technologie is een belangrijke taak. Onze maatschappij is sterk technologisch waarbij toegepaste natuurkunde een cruciale rol speelt. We hebben een duurzame opgave voor de komende periode gezien de ontwikkelingen op het gebied van klimaat, milieu en duurzaamheid. Scholen hebben een maatschappelijke en pedagogische taak. Niet alleen de leerlingen dienen gemotiveerd te worden, maar ook elke docent die les geeft.
Om leerlingen te motiveren voor techniek dient het techniekonderwijs kwalitatief op orde te zijn. Veiligheid, gemotiveerde en goed opgeleide vakbekwame docenten, aandacht in de lessen voor leerlingen, moderne leermiddelen en een duidelijke visie op wat we willen bereiken. Voor de komende periode staan deze thema’s op het programma en zullen we de voortgang periodiek monitoren.
De subsidieaanvraag Sterk Techniek Onderwijs (STO) in de regio Dordrecht is bedoeld om alle leerlingen te motiveren voor techniek, zowel in het po als in de onderbouw. Voor de bovenbouw vormen de technische profielen en keuzevakken het uitgangspunt. Daarnaast wil de regio niet-technische profielen zoals Groen en D&P techniek stimuleren en ook hier geldt als uitgangspunt de technische keuzevakken. Nu de vmbo-tl opleidingen gaan werken met PGP’s bevorderen we ook de technische programma’s zoals T&T en TIV.
Het bedrijfsleven is onderdeel van het onderwijsproces en draagt bij aan de beeldvorming van de sector, belangrijke innovaties komen hierdoor sneller in de scholen.
Om gericht te werken aan kwaliteitsverbetering van het technisch vmbo-onderwijs is het noodzakelijk dat docenten en ondersteuners permanent professionaliseren. Scholingen, bedrijfsbezoeken en het behalen van beroepskwalificaties (bevoegdheid) zijn een onderdeel van de visie van de regio.
Natuurlijk zijn we ervan bewust dat in andere profielen en/of vakken technologie zit, om dit te bevorderen staan alle activiteiten van STO open voor de leerlingen en docenten. Er kan ondersteuning geboden worden op delen van deze programma’s mits deze opgenomen zijn in het curriculum.
Uit diverse onderzoeken blijkt dat de technische sector het moeilijk vindt om met verschillende doelgroepen te werken. Ook bepaalde doelgroepen hebben weinig of niets met techniek. In het vmbo is het daarom belangrijk dat alle groepen in aanraking komen met techniek, of het nu ISK-leerlingen zijn of meisjes of culturele minderheden. Het samenwerkingsverband regio Dordrecht richt zich op alle jongeren.