De kansen liggen op en onder de straat

Laat jongeren kennis maken met de onzichtbare ruggengraat van onze samenleving: infra!

Bij de term “infra” moeten we vaak even nadenken wat eronder wordt verstaan, en dit terwijl we er elke dag gebruik van maken. Het omvat alles van de wegen waarop we rijden en de bruggen die we oversteken, tot aan de elektriciteitsnetwerken die onze huizen van stroom voorzien en de internetverbindingen die ons wereldwijd verbinden. Ook jongeren realiseren zich dit vaak niet en met het onderwijsproject “De Kansen liggen op en onder de straat” willen we hen hiermee kennis laten maken. In teams gaan leerlingen aan de slag met het herinrichten van een straat. Door nauw samen te werken met opdrachtgevers, wordt ook duidelijk welke verschillende beroepen in de infra te vinden zijn en welke vaardigheden je in dit gebied goed kwijt kunt.

Dit jaar is het project voor het eerst uitgevoerd bij het Veurs Lyceum in Leidschendam. De herontwikkeling van een straat vlakbij de school stond centraal. Tijdens de kick-off hebben de opdrachtgevers Heijmans en het Ingenieursbureau van de gemeente Den Haag de opdracht aan de leerlingen gepresenteerd.
Tijdens de lessen kregen leerlingen een beter beeld van de werkzaamheden die nodig zijn om bijvoorbeeld het riool te vervangen. Als een straat namelijk eenmaal open ligt, biedt dit kansen om de straat opnieuw in te richten en dat is precies wat de leerlingen te doen stond. Natuurlijk moet er door de leerlingen ook rekening worden gehouden met eisen vanuit de gemeente en de wensen van bewoners, net als in het echte leven.

Halverwege het project kregen de leerlingen bezoek van een expert, die terugkoppeling gaf op de ontwerpen. Met de feedback hebben de leerlingen hun beste ontwerp uitgewerkt. Het resultaat? Een 2D tekening op A0 formaat en/of 3D maquette, die aan de opdrachtgevers werd gepresenteerd. De leerlingen kwamen met creatieve ideeën als vergroening in de middenberm van de straat en een nieuwe vorm van fietsparkeren.

“De Kansen liggen op en onder de straat” is ontwikkeld door Sterk Techniek Onderwijs Haaglanden (STOHA) in samenwerking met Heijmans en het Ingenieursbureau van de gemeente Den Haag. De filmfragmenten zijn gemaakt door Fixvision. Het biedt jongeren een praktijkgerichte inkijk in de wereld van infra. Ze krijgen de kans om hun eigen oplossingen te ontwerpen en te presenteren, en om kritisch na te denken over de compromissen en uitdagingen die komen kijken bij het plannen en uitvoeren van infrawerkzaamheden in hun directe omgeving. Met uitgebreid aandacht voor LOB om zo een breder beroepsbeeld te geven in techniek en specifiek in infra.

Wil je ook met jouw klas een straat herinrichten?

Vraag het (gratis) project “De kansen liggen op en onder de straat“ aan. Het is ontwikkeld voor de bovenbouw van vmbo gl/tl en sluit aan bij leerlingen die een praktijkgerichte programma volgen. Het lespakket bevat een leerlingboekje, 2 films, A0-tekening van de straat en een docentenhandleiding.