STO arbeidsmarkt 2025

Met de Pro Keuzemodule, een initiatief van Sterk Techniek Onderwijs, VSO Pro en ISK, leren jongeren over beroepen zoals metselaar, fietshersteller, kraanmachinist of chauffeur. Het programma biedt praktijklessen en begeleiding op maat, waardoor leerlingen certificaten of rijbewijzen kunnen halen. Dit vergroot hun zelfvertrouwen en helpt hen dichter bij een baan te komen. De lessen zijn in kleine groepjes en volgen een programma dat inclusiviteit en toekomstperspectief bevordert.

’t Stalhûs is een trainingscentrum dat jongeren begeleidt tijdens de Pro Keuzemodule. Hielke Nienhuis richtte ‘t Stalhûs in 2006. Hielke vertelt: “Tijdens mijn werk in het praktijkonderwijs kwam ik vaak jongens tegen die op school niet goed terecht konden en soms geschorst werden. Ik zag dat deze jongeren wel potentie hadden en besloot een plek te creëren waar ze konden leren en werken. Ik begon klein, met een oude heftruck en een trekker achter het huis. Dit groeide uit tot wat we nu hebben. In 2016 nam ik ontslag op school om me volledig op dit project te richten.”

Hoe ziet een dag bij ’t Stalhûs eruit?

Eén van de leerlingen is Mees. Hij is sinds december bij ’t Stalhûs. Mees vertelt: “Mijn dag begint meestal met koffie. Daarna ga ik aan het werk. Ik werk veel met de heftruck en de reachtruck. Mijn taken verschillen per dag, maar ik ben vooral bezig met het verplaatsen van goederen. Ik heb hier ook al certificaten gehaald, zoals voor de palletwagen. De theorie vond ik moeilijk, maar met goed leren is het me gelukt.”

Hielke: “We beginnen de dag met koffie en bespreken hoe iedereen ervoor staat en wat ze willen doen. Daarna maken we een plan en gaan aan de slag met de machines. We oefenen op het erf en werken daarna aan echte projecten bij klanten. Het doel is dat de jongens leren samenwerken en ervaring opdoen met de machines. We hebben al veel met ze bereikt, zoals het behalen van VCA-certificaten en rijbewijzen. De jongens merken dat ze echt iets kunnen bereiken en zijn trots op hun prestaties.”

Fijne plek om te ontwikkelen

Uit het gesprek met de jongens blijkt dat ze goed op hun plek zitten. Sven Jitze vertelt: “Het liefst blijf ik langer dan tot twee uur in de middag. Ik vind het hier echt leuk. Ik heb hier ook goede vriendschappen opgebouwd. Het is fijn dat het een kleine groep is, daardoor krijg je genoeg aandacht. De sfeer is ook erg fijn. We werken samen zonder gedoe.”

Het begeleiden van de jongeren geeft Hielke veel energie. Hielke vertelt: “Het is mooi om de jongeren met zelfvertrouwen af te leveren. Het is ook geweldig om een compliment van een examinator te krijgen als ze bijvoorbeeld praktijkexamen doen met de trekker. De examinatoren weten vaak niet waar deze jongeren tegen aanlopen. Ze beoordelen hen echt op wat ze kunnen en zien.”

Na de Pro Keuzemodule

Met mooie woorden van Hielke ontvingen de studenten op 8 april 2025 hun certificaat. Na de Pro Keuzemodule gaan de jongeren weer naar school of aan het werk. Sommigen vinden dat jammer, maar hebben er ook zin in. Damian vertelt: “Ik had moeite met leren op school en moest een andere weg vinden om mijn doelen te bereiken. Zo ben ik hier terecht gekomen. Ik ben altijd al geïnteresseerd geweest in kranen en werk nu bij een loonbedrijf waar ik voornamelijk met machines werk. Ik ben nu 18 en hoef niet meer naar school. Ik kan straks fulltime aan het werk. Ik werk graag en ben niet bang om hard te werken. Mijn moeder heeft me altijd geleerd om hard te werken en dat zit er bij mij goed in.”

Ondanks dat Hielke enthousiast is over de begeleiding, kijkt hij ook naar verbeteringen. Hielke vertelt: “Voor de volgende ronde zou ik de groep niet groter maken, het liefst zelfs kleiner. Het is belangrijk dat de jongens voldoende vlieguren maken op de machines om goed te kunnen werken. Het project heeft laten zien dat deze jongens veel kunnen bereiken, mits ze goed begeleid worden.”